HTML

Friss topikok

História-völgy

A História-völgy projekt tizenöt tematikus kiállítás a Bódva-vidék tizenegy településén, ebben a blogban ezeket a kiállításokat szeretnénk minél több emberrel megismertetni. A Históri-völgy tizenegy településén túl a környező falvak, kisvárosok látnivalóiról is szeretnénk minél több információt adni, sok hasznos információval, hogy ha valaki erre a vidékre téved, tudja, hogy sok látnivaló találhat a környéken. Ha valaki felfedezné a Bódva-völgyét, ez a blog kiváló kiindulópont lehet.

Archívum

...ahol a múlt mesél...

2012.11.07. 15:13 historiavolgy

Szendrőlád - vándorcigány élet

Szendrőládon évszázadok óta élnek cigányok. Mária Terézia rendeletei a magyarországi tartományban a vándorlásnak a 18. században véget vetettek, letelepedésre kényszerítették az addig szabadon mozgó cigányokat. Az 1893-as összeíráskor már csak kb. 10%-uk vándorolt. 

A Bódva-völgyben és térségében jelenleg közel tízezer (24%) cigány lakos él. Ők az erőszakos asszimilációs kísérletek ellenére is megőrizték a szabadságra épülő kultúrájuk elemeit, illetve elhatározták, hogy a már elfeledett elemek egy részét megújítják. Meg kívánják mutatni tehetségüket a zenében, táncban, kézművességben. Közben emlékeznek a vándorcigány élet nem mindig idilli mozzanataira és segítik a kulturális különbségek megértését, a cigányság mai helyzetének és álmainak előítéletektől mentes megismerését.

Bemutatóhelyünk a cigány kultúra, elsősorban a zene, a képzőművészet, a kézművesség kiállító és alkotóhelye, valamint a megértés helyszíne kíván lenni. A betérő maga is kipróbálhatja a hangszereket, tanulhat cigány dalokat és meséket, megkóstolhatja a tradicionális roma ételeket.

Forrás: História kalauz

Szendrőlád község honlapja

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://historiavolgy.blog.hu/api/trackback/id/tr34895369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása